środa, 1 sierpnia 2012

Limonkowo-Mietowy Kurczak

Przygotowałam sobie dziś przepyszny obiadek :)
Oto i przepis na
Limonkowo-miętowego Kurczaka



Składniki

  -  2 cząstki filetu z piersi kurczaka( ok. 300-350g)
  -  suszona mięta (ja dałam zwykłej tylko do zapachu)
  -  sól, pieprz
  -  oliwa
  -  1 limonka
  -  paczuszka kaszy gryczanej 100g
  -  sałatka: kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych, kilka oliwek  czarnych

 


Etapy przygotowania

Mięso oczyścić z błonek, opłukać, osuszyć, pokroić na drobniejsze kawałki, włożyć do miski, posypać solą i pieprzem- wymieszać. Dodać 2 łyżeczki suszonej mięty, oraz sok z połówki limonki. Wyciśniętą z soku skórkę, również pokroić na cząstki i dodać do kurczaka, całość polać oliwą, wymieszać dokładnie rękoma. Wstawić do lodówki- najlepiej na noc.

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, wg. czasu podanego na opakowaniu.

Cząstki kurczaka wrzucić wraz z kawałkami limonki na suchą patelnię grillową o falistej podstawie lub jak ktoś nie ma zwykłą teflonową. Kurczak był już w oliwie więc nie potrzeba więcej na patelnię. Grillować na dość dużym ogniu, aż do zarumienienia mieszając co jakiś czas.

Kawałki kurczaka podawać na kaszy, w samym środku umieścić sałatkę- opłukane pomidorki przekroić na pół, oliwki w plasterki, posypać solą i pieprzem, skropić oliwą i sokiem z limonki. Dekorować plasterkiem limonki.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz