Przygotowałam sobie dziś przepyszny obiadek :)
Oto i przepis na
Limonkowo-miętowego Kurczaka
Składniki
- 2 cząstki filetu z piersi kurczaka( ok. 300-350g)
- suszona mięta (ja dałam zwykłej tylko do zapachu)
- sól, pieprz
- oliwa
- 1 limonka
- paczuszka kaszy gryczanej 100g
- sałatka: kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych, kilka oliwek czarnych
Etapy przygotowania
Mięso oczyścić z błonek, opłukać, osuszyć, pokroić na drobniejsze kawałki, włożyć do miski, posypać solą i pieprzem- wymieszać. Dodać 2 łyżeczki suszonej mięty, oraz sok z połówki limonki. Wyciśniętą z soku skórkę, również pokroić na cząstki i dodać do kurczaka, całość polać oliwą, wymieszać dokładnie rękoma. Wstawić do lodówki- najlepiej na noc.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie, wg. czasu podanego na opakowaniu.
Cząstki kurczaka wrzucić wraz z kawałkami limonki na suchą patelnię grillową o falistej podstawie lub jak ktoś nie ma zwykłą teflonową. Kurczak był już w oliwie więc nie potrzeba więcej na patelnię. Grillować na dość dużym ogniu, aż do zarumienienia mieszając co jakiś czas.
Kawałki kurczaka podawać na kaszy, w samym środku umieścić sałatkę- opłukane pomidorki przekroić na pół, oliwki w plasterki, posypać solą i pieprzem, skropić oliwą i sokiem z limonki. Dekorować plasterkiem limonki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz